Hungerdagens huvudsbudskap

Beredskap inför katastrofer och störningssituationer är en viktig del av Röda Korsets arbete både i Finland och runt om i världen. Genom att utveckla beredskapen hos lokala samhällen inför krissituationer lindrar vi det mänskliga lidandet som de orsakar. Allt detta kan du stödja genom att delta i Hungerdagen 2830.9.2023.

På Hungerdagen samlar vi in medel till Röda Korsets katastroffond. Medlen i är inte på förhand bundna till något objekt. Därför kan vi hjälpa snabbt där hjälpen behövs mest.

Röda Korsets frivilliga är ständigt närvarande i nästan alla länder i världen. Genom att delta i Hungerdagen ser du till att hjälpen kommer att finnas tillgänglig även i framtiden. 

Till exempel konflikter, epidemier eller plötsliga naturkatastrofer kan ge upphov till biståndsbehov. Människans basbehov i nödens mitt är alltid desamma: först behöver man vatten, mat, kläder, tak över huvudet och psykiskt stöd.

I Finland är de frivilliga närvarande i nödens stund

I hemlandet hjälper våra frivilliga ofta i nödsituationer genom att fungera som stöd till myndigheterna. Katastroffondens medel möjliggör utbildning av frivilliga och upprätthåller beredskap i Finland för att kunna reagera effektivt på olika kriser. Plötsliga olycks- och störningssituationer inkluderar till exempel eldsvådor, översvämningar, epidemier och allvarliga olyckor.

I nödens stund behöver människan ofta även psykiskt stöd. Metoder är lugn närvaro, lyssnande, att ge realistiskt hopp och att kontakta närstående. Biståndet som de frivilliga ger myndigheterna gör det möjligt för dem att koncentrera sig på de uppgifter där det behövs professionellt kunnande och på att hantera det totala läget. Frivilliga spelar en viktig roll i att helhetsinriktat bemöta personer i nödsituationer.

Humanitär nödhjälp i krisområden 

Just nu är behovet av hjälp akut bland annat i Marocko, Libyen, Östafrika och Afghanistan. 

De förödande naturkatastroferna i Marocko och Libyen har gjort enorma mängder människor hemlösa. På grund av jordbävningen i Marocko och översvämningarna i Libyen behöver människorna skydd, rent vatten och hälsovård. Hjälp behövs ännu länge, eftersom många inte bara har förlorat sina hem utan också sina närstående och sina utkomstmöjligheter. Tack vare donationer på Hungerdagen kan Röda Korset delta i internationella nödhjälpsoperationer som stöder lokala Röda Halvmånens hjälparbete. 

Östafrika lider av den värsta matkrisen på tiotals år. Klimatförändringen förvärrar torkan och översvämningar. Konflikten i Ukraina har ökat priserna på mat ännu mer och länders inre konflikter till exempel i Sudan förvärrar matkrisen ytterligare.

I Afrikas horn behöver 46 miljoner människor mathjälp. Situationen är svårast för kvinnor, små barn, personer som flytt från sina hem, personer med funktionsnedsättning och äldre.

Med hjälp av medel som samlas in under Hungerdagen kan vi styra hjälp till bland annat Somalia, Sydsudan, Etiopien och Kenya. Vårt arbete i området består bland annat av att dela ut kontant- och materialhjälp, förbättra tillgången till rent vatten och stödja hälsokliniker. Vi stärker människors beredskap inför katastrofer.

I Afghanistan har den humanitära krisen fördjupats ytterligare under två år och ungefär två tredjedelar av landets befolkning behöver humanitär hjälp. Röda Korset fortsätter sitt biståndsarbete i Afghanistan trots den svåra situationen. Till exempel når Röda Halvmånens mobila hälsoteam också kvinnor och barn som lever i svåra omständigheter och det arbetet stöds med katastroffondsmedel.

Frågor och svar: 

Går Hungerdagsdonationerna fram till de hjälpbehövande?

Under Hungerdagen samlas medel in till Finlands Röda Kors katastroffond. Enligt fondens stadgar kan högst 20 % av donationerna användas för insamlingskostnader, det vill säga minst 80 cent av varje donerad euro används alltid till egentligt hjälparbete. 

Organisationens insamlingskostnader bildas till exempel av bankavgifter, marknadsföring och medelsanskaffning samt insamlingsförnödenheter. Röda Korsets biståndsverksamhet övervakas noggrant både internt inom organisationen och externt av finansiärer och myndigheter. 

Fråga: Används pengarna som samlas in på Hungerdagen till Ukraina?  

Svar: Donationerna på Hungerdagen går till Röda Korsets katastroffond, vars medel inte är bundna på förhand till något specifikt land eller objekt.  Tack vare de obundna medlen kan vi hjälpa snabbt nästan var som helst i världen. Också i samband med Ukrainakrisen kunde vi inleda hjälparbetet snabbt just tack vare katastroffonden.  

Fräga: Hur kan jag rikta min donation till Ukraina?

Svar: Om du vill kan du rikta din donation särskilt för att hjälpa människorna som lider av Ukrainakrisen: 

  • Ge bidrag via vår webbplats https://www.rodakorset.fi/ge-ett-bidrag/ukrainakrisen
  • Sänd textmeddelandet SPR15 till numret 16499 (15 €)
  • Betala via MobilePay till numret 11646
  • Donera direkt till konto OP FI52 5000 0120 4156 73. Mottagare: Röda Korset. Referens: 6020.